Terminsstart HT 2018

Välkomna till en ny termin fylld av fysisk och mental träning!
Startdatum för de olika skolorna ser ut som följer:

Mariefred:     onsdagen den 22 augusti

Trosa:          torsdagen den 23 augusti

Lund:           måndagen den 27 augusti

Varmt välkomna alla nya samt gamla medlemmar

Sommarträning 2018 i Mariefred

Sommarträning torsdagar 19.00 – 20.00

Start torsdagen den 14 juni

Plats: Midsommarängen (se karta nedan)

Vi tränar utomhus så länge det inte regnar. Planera gärna in lite extra tid eftersom vi bjuder på fika eller frukt efteråt. Sista träningen sker den 9 augusti.

Terminsstart VT 2018

Välkomna till en ny termin fylld av fysisk och mental träning!
Startdatum för de olika skolorna ser ut som följer:

Trosa:           tisdagen den 9 januari

Mariefred:     onsdagen den 10 januari

Lund:            måndagen den 15 januari

Varmt välkomna alla nya samt gamla medlemmar

 

Ny disciplin i Trosa: Arnis / Eskrima

Efter att under många år ha varit ett återkommande inslag i den ordinarie verksamheten tar vi nu steget fullt ut i Trosa/Vagnhärad och schemalägger den filippinska kampkonsten Arnis, även kallad Eskrima eller Kali, som har ett stort fokus på vapenträning
Träningstid: lördagar 12:00 - 13:00
Startdatum: 9 september
Träningen är öppen för alla nya och gamla medlemmar från 15 år

Sommarläger 2013

För fjärde året i rad tillbringade vi 5 underbara dagar på Visingsö. Drygt 80 deltagare tränade, solade, umgicks och hade en alldeles fantastisk träningssemester i det solsken vi knappt fick se förra sommaren. Årets tema var Kobudo, och vi ägnade en hel dag åt att fördjupa oss. Samtliga deltagare fick välja ett vapen denna dag och vi tränade i fyra grupper. Vid grillningen samma kväll bjöd några från varje grupp på en kort resumé och visade upp för de övriga grupperna vad som övats på under dagen. Varje morgon startade vi med gemensam tai chi och lägret avslutades med muchimi-di (sticky hands) övningar. Självklart hann vi med en mängd goju-träning också
Vigsel

Shintobröllop
Torsdagen den 4 juli 2013 gifte sig klubbledarna Hardy Holm och Karin Hedenvind i den lilla byn Kaseda i Kagoshima (södra Japan). Vigseln ägde rum i Takeda helgedomen, ett ca 500 år gammalt Shintotempel. Närvarande var Lars Fidler samt många Goju-utövare från Sverige som rest till Kagoshima i samband med ett träningsläger på Okinawa.

 

Vårläger 2013

Vi var hundra deltagande som tränade tillsammans i lilla trevliga Stallarholmen. Ibland tränade alla tillsammans, ibland delade vi upp oss i små grupper. Vi tränade kata, basic och fighting samt impact med och utan pads. Träningslägret avslutades med fokus på andning.

 

Det årliga höstlägret

I år bytte vi lokaler för första gången sedan 2009. Vi har varit i Trosa Hebyskola men valde till mångas förtjusning att anordna lägret i Stallarholmen istället. Trots att Stallarholmen är en ganska liten ort har vi många medlemmar där, som tidigare alltid fått resa långt men nu hade nära.

Vi var hundra stycken deltagare som ömsom tränade alla tillsammans och ömsom i mindre grupper för mer special anpassad träning. Vi hann med parövningar, drillar, fighting, kata, kihon, ibuki, teori och avslutade de två dagarna med ett fysiskt pass med pads- och däckträning. 

Under lägret fanns som vanligt dricka, frukt och lite annat smått och gott till förfogande för att fylla på orken.

Världens Barn 2012

Varje år gör vi någonting för ”Världens barn”. I år var några av de våra ute och skramlade i Mariefred. Klubben köpte också Världens barn pins till alla deltagarna i det årliga höstlägret, samtidigt som flera medlemmar passade på att skjuta till egna bidrag.

Nedan Lasse och Lenni som trotsar höstkylan för den goda sakens skull.

Lasse och Lenni trotsar kylan för den goda sakens skull

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrejs och Mio i Hedebyskolan

Våra trogna och alltid hjälpsamma vänner Mio och Andrejs var i Hedebyskolan och lärde ut lite grunder i karate för en skara intresserade barn. De fick prova på grundtekniker så som slag, sparkar och blockeringar samt testa dessa på pads. De hann också med några grepptekniker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mälardagen 2012

Varje år anordnar Strängnäs kommun en dag för föreningar att visa upp sig. I år deltog 67 föreningar, utspridda i hamnen längst kajen med alla båtar. Själva har vi varit med på ”mälardagen” flertal år. Med hjälp av våra trogna vänner satte vi upp vårt tält och stod bredvid och tränade på de olika momenten som vi har. Vi hade tur med vädret och det var många besökare som intresserade sig för vår verksamhet. Nu hoppas vi på en fullsatt nybörjargrupp av nya entusiastiska människor.

Sommarläger 2012

För tredje året i rad har vi haft vårt sommarläger på underbara Visingsö. I år var dock första gången vi haft otur med vädret även om, med tanke på hur sommaren varit, så hade vi kanske tur som fick fler soliga timmar utomhus än inomhus!  I år hade vi två gästinstruktörer med oss. Sensei Iryo Kanenobu och sensei Olle Nyberg.


Vi tränade med bostav, fighting tekniker samt avslutade med anma, japansk massage – inte helt fel näst sista dagen på lägret! Alla som åkte på lägret (80 stycken om man räknar med en bebis) fick också en present; en bok som vi har jobbat på under lång tid.


Varje morgon tränade vi Tai Chi, men många fortsatte spontant mellan passen att repetera. Inget ombyte, utan man anslöt som man för tillfället var klädd.
Teorin i år handlade om karatens tidiga uppkomst och utveckling. Grunden baserades på boken men med fördjupning och frågestund.

 

Karate för fotbollstjejer

Under våren höll Susanne och Håkan Blom ett uppskattat karatepass för Trosas fotbollstjejer. Slag och sparkar på mits utgjorde basen på ett annorlunda träningspass. Styrka och kondition varvades med koordination.


Höstlägret 2011

Som traditionen bjuder samlades vi i Hedebyskolan i Vagnhärad. Dubbla hallar, varma golv, många omklädningsrum samt en helt nybyggd matsal bjuder utmärkta förhållanden att samla så många karatekas på en gång. Antalet deltagare denna gång uppgick till hela 94 stycken.

Även om frukt och dricka alltid finns tillgängligt i dojon så är hungern stor när det är dags för lunch och middag. Häradsgården stod som vanligt för köket. Alltid god mat tillagad på ekologiska varor och ett härligt salladsbord. Stor tack till Helene och medarbetare.

Varje år brukar föreningarna engagera sig i insamlingen för världens barn. I stället för att sluta upp kring insamlingsbössorna anordnades ett lotteri till förmån för hjälparbetet. Lotteriet blev en stor succé och tack vare alla frikostiga köp av lotter så lyckades vi bidra med hela 6500 kronor som oavkortat gick till radiohjälpens insamling.

Många medlemmar ställde upp med fina priser. För att nämna några: Agneta som studerat kinesisk medicin i flera år, både i Sverige och i Kina, bjöd på en behandling. Susanne Blom som är en eftersökt och utbildad make-up artist och manikyrist gjorde likaså. Charlotte och Peter Hjukström bidrog med en novellsamling. Klubben sponsrade också med flera priser.

Träningen blev som vanligt en kombination av fysisk träning kombinerat med teori och fördjupning i tekniker. Med hjälp av många instruktörer lyckades vi dela upp i många mindre grupper för att på så sätt maximera möjligheten att tillgodogöra oss träning. Kata, drillar, ne waza, kumite mm stod på programmet, som avslutades med en gemensam ”goju” träning i klassisk stil.

 

Att vara förberedd för ett läger med god kost och sömn är föredömligt. Nedan bild från Linda Westerberg som även inkluderade en tillhörande manikyr. COOLT

 

 

Sommarläger 2011

För andra året i rad tillbringade vi fem fantastiska dagar på underbara Visingsö. 63 personer tränade Goju-Ryu karate från morgon till kväll. Under morgongymnastiken fick vi prova på Capoeira samt tai-chi (24-form) samtidigt som vi mjukade upp trötta muskler. Under dagen tränades basic, kata, kumite, drillar mm.

 

Vi hade två pass med teori. Det första passet fick vi ett fantastiskt gensvar från alla barnen som rusade in i teorisalen (kanske bidrog en stor korg med godsaker till varje bord). Det andra passet bestod av en tipspromenad med karatefrågor. Förvånansvärt många rätta svar på kluriga frågor gjorde det extra knepigt för juryn, och vinnarlagen fick skiljas åt med utslagsfrågor. Efter prisutdelningen gick vi igenom och diskuterade svaren.

Vi mediterade också med olika svårighetsgrader beroende på erfarenhet.

Varje kväll samlades hela gänget utanför stugorna och grillade och diskuterade dagens eskapader, varav brunbältena missade en då de fick en helt egen träning med avancerad jo mot flera motståndare.

Lägret avslutades med en hopknytning av vår lägersäck där morgonträning, teori och en helt ny drill vävdes ihop till en helhet större än summan av de enskilda delarna.

 

Hos Heike i Tystberga skola

 

I onsdags fick vi förmånen att komma till Tystberga skola för att berätta lite om karate och ge eleverna i årskurs 4 – 6 en möjlighet att prova på. Heike har tränat i Trosas karateskola i sex år. Han går också i en av klasserna i Tystberga skola och var den som tog initiativ till dagen. Heike hjälpte till att visa tekniker under dagen.

Tystberga skola ligger fantastiskt fint i ett naturskönt område. Heikes lärare, Helene, tog väl emot oss och visade oss runt. Vädret var fantastiskt men för akustikens skull så höll vi till i gymnastiksalen, vilken var stor nog att rymma alla tre klasserna samtidigt. Vi blev positivt överraskade av det stora intresse eleverna visade och vi kunde också konstatera att skolan, som länge har fokuserat på hälsa, rörlighet och koordination hade lyckats väldigt bra med eleverna. Vi tränade slag och sparkar, samt en hel del grepp- och fasthållningstekniker. Även svårare moment klarades galant. Vi hoppas att få se några av dessa härliga ungdomar på vår ordinarie träning.

 

Vårläger 2011

 

Vårläger 2011

Helgen 12-13 mars var det dags för vårens stora läger. Det 9:e i ordningen. Drygt 90 personer fyllde Hedebyskolans fina träningslokaler med glädje och träningslust. Det var ett digert schema som presenterades med praktik och teori, med korta andnings- och vätskepauser emellan.Den fina maten med det härliga salladsbordet serverades som vanligt av personal från Häradsgården.

Lägret avslutades med ett så kallat ”spirit pass” med fysiska övningar efter egen förmåga. Det var trötta muskler som vandrade hem på söndagen men som vid första träningspasset efter lägret togs om hand med uppmjukningsträning samt stretching/massage

Ett stort tack till alla som deltog och gjorde lägret så nyttigt och kul. Särskilt tack till:
Richard & Elisabeth Å samt Mio som släpade dricka och frukt i omgångar till alla.
Elisabeth, Karin och Lelle som tog bilder samt alla som hjälpte till att hålla träning.

Teorin var särskilt uppskattad i år så därför finns en sammanfattning på hemsidan. Du kan ladda ner den från ”nedladdningssidan” på medlemssidorna.

Höstlägret 2010

Höstläger 2010

Vår gäst Anthony Brown från san Diego tränade oss i en lättsam version av den träning som han dagligen utför som instruktör i marinkåren. Den träningen räckte nog gott och väl för de flesta av oss. Många hade träningsvärk och blåmärken efteråt, men också lyckliga leenden.

Marinkåren har sedan tio år ett eget institut för utvärdering av kampkonstmetoder som Anthony Brown nu gav oss en liten inblick i.

De över 18 år fick också prova på knivförsvar medan juniorerna tränade med bostav. Även markkamp och många olika grepptekniker övades under helgen. Men det var inte bara teknikerna och träningen som det talades om. Vi hade nog alla en bild hämtat från film- och TV-världen om marinsoldatens liv, som vi fick redigera.

Självklart fick vi in lite kata och fighting på lägret också, med tanke på kommande gradering.

Lägret var i Hedebyhallen i Vagnhärad, där vi numera har alla våra höst- och vårläger. Hedebyhallen har en lokal stor nog att rymma alla 110 som deltog i årets höstläger. På kvällen gick alla som ville till restaurang Mira som ligger runt hörnet och åt gott i glada vänners lag.

 

Föreningarnas dag i Trosa, söndagen den 22 augusti

För andra året i rad stod vi med vårt lilla tält i Trosa hamn, bland flertal andra föreningar, och visade upp vår verksamhet. ”Föreningarnas dag” är en ny tillställning på kommunens initiativ, för att ge oss chansen att synas. Med hjälp av våra trogna vänner Andrejs, Eva och Oscar, Robban, Lasse F och Lasse J fick vi snabbt upp vårt tält och shomen. Stort tack till alla som deltog.

Sommarläger 2010

I år var vi på underbara Visingsö, Vätterns pärla. Dagarna var fyllda med sol och värme, trevligt sällskap och rolig träning.

Invigning av vår nya shomen

Måndagen den 7 juni var det sista dagen för den här terminen i Mariefred, som vi firade med avtäckning av den nya shomen samt utdelning av shodan (svartbälte) till Lars Fidler. Efter ett kortare träningspass avtäcktes vårt nya klubbemblem. Lelle och Agneta hade ordnat med fika som vi avnjöt medan sensei visade upp den nya hemsidan. Hemsidan är byggd av Ivan Arman som tränar i Trosa. Många andra har också hjälpt till med olika saker. Egna kanji för "goju-ryu" fick vi genom Marie Palmqvist. Robban och Lelle har under hela processen stått behjälpliga med det mesta. Via Charlotte får vi nya graderingskort.

 

Tisdagen den 8 juni var sista dagen för terminen i Trosa. Vi avslutade som vanligt med fika i sockenstugan (som Maria hyrt åt oss). Camilla ordnade med tårta, kaffe, kakor och dricka till alla (som hon alltid gör till avslutningarna).

Students of Goju-Ryu har fått sitt första svartbälte

I går (måndagen den 7:e juni) delades klubbens första svartbälte ut till Lars Fidler. Lars började träna aikido när han var fem år (1997) och ett år senare började han träna goju-ryu.

En svartbältesgradering sker alltid separat från övriga graderingar och pågår under två dagar. Denna gång släpper vi dock lite på sekretessen och visar en ögonblicksbild.

För de som känner Lasse som en Energizer-kanin så säger bilden mer än 1000 ord.

Stolt mamma var självklart på plats.

Goju ryu i Mariefreds skola

Mariefreds skola hade under vårterminen ett tema i idrotten, som gick ut på att prova olika sporter. De tog därför kontakt med oss och frågade om vi var intresserade att komma under en dag och träna elever från tredje klass. Lelle Sjögren tog sig an uppgiften. Han gick igenom de grundläggande elementen; så som slag och sparkar samt några grepptekniker. Lelle berättade också om hur man uppför sig under träningen och innebörden av karaten. Ett exempel är att det är viktigt att respektera varandra både under och efter träningen. Man bugar alltid inför träningen, men respekten går naturligtvis djupare än så. Att ha kontroll och vara försiktiga med varandra är grundläggande. Barnen hade många frågor efteråt; de stod i en ring kring Lelle och pockade på uppmärksamhet. Lelle var minst lika spännande som det han lärde ut.