"Students of Goju Ryu" familjen växer
Tom Manelius, som flyttat till Lund, kom igång med sin skola under höstterminen. Lund är en fantastisk fin liten stad som inte saknade karate, men däremot fanns ingen Goju-Ryu. Förhoppningsvis kommer skolan att utgöra ett bra komplement till redan etablerade kampkonstskolor. Nedan några bilder från träningen samt Lunds första graderade Goju Ryu elev Casimir


Vårläger
 
Helglägren har alltid en stor uppslutning och höstlägret var inget undantag. Vi tränade både med vapen och utan. Till hjälp vid teknik och hojo undo hade vi chi ishi , stora mitsar samt de av alla älskade bildäcken.
Till söndagens frukost hade vi teori som denna gång tog upp hur vi reagerar när vi möter aggressivitet och praktiska tips om man skulle bli utsatt. Även externa gäster från Tendokai hjälpte till att sprida glädje både under och mellan träningspassen

Shodan (svart bälte) 
Året har varit extra speciellt när det gäller graderingar. Klubben utökades med två nya svartbälten, Charlotte och Lelle. Charlotte var med från starten av klubben i Mariefred 2002 och Lelle började två år senare. Till svart krävs en uppsats, historiska och teoretiska kunskaper om karate som man prövas på genom en skrivning, samt en arbetsam och omfattande gradering (som hålls hemlig). Bältesceremonin ägde rum i dojon med fantastiska svartbältestårtor bakade av Blå Katten i Mariefred.

 

Sommarläger

I år fick vi vara med om en historisk resa i tid och rum. Vi började i vår egen tid med dagens västerländska inslag i träningen. Därefter gick vi bakåt i tiden via Japan, Okinawa och Kina för att till sist sluta i Indonesien. Varje dag återskapade vi en del av atmosfären och träningsmetoderna. Vi lärde oss var våra olika moment hörde hemma historiskt, men fick även bekanta oss med kamparter som Shaolin och Pentjak Silat. Nedan några härliga bilder att tänka tillbaka till i vinterkylan.

 

Sommaren är inte slut bara för att lägret passerat. Sommarträningar har blivit en tradition. En gång i veckan samlas vi för träning utomhus och sedan fikar och umgås vi tillsammans. Denna sommar bjöd på allt annat än sommarväder, och framför allt första halvan av sommaren fick vi ställa in p.g.a. tyfoner, översvämningar, iskyla samt hot från isbjörnar. Andra halvan blev några riktigt fina träningar att minnas.

Arnis
Under en av de vackra sommardagarna passade några av klubbens entusiaster på att träna Arnis i trädgården hemma hos Hardy & Karin. Labradoren Lisa var med och övervakade att allt gick rätt till. Vi tränade Sinawali med två pinnar (koordinationsövningar), Abecedario med en pinne (slag, blockar och avväpningar) samt Espada y Daga (svärd och kniv)

  

Mälardagen
Varje år deltar vi i den s.k. Mälardagen i Strängnäs. I år fick vi hjälp av Lelle och Charlotte (som vanligt), Elisabeth med sin familj och Tintin som tålmodigt och pedagogiskt undervisade alla som vill få provträna allt från shiai kumite till nunchaku. Dagen var solig och varm och vi hade många besökare.

 

Externa föreläsningar

Då vår huvudtränare Hardy Holm även är ordförande i Karateförbundets Budokommitté med uppgift att verka för en kulturell och historisk bredd av karaten, så har en serie föreläsningar i samarbete med "Students of Goju Ryu" hållits. Dessa föreläsningar bokas via karateförbundet och har varit mycket uppskattade. Nedan en bild från ett föredrag under Förbundskonferensen på Långholmens gamla fängelse.


Världens Barn
Varje år gör klubben något för att samla in pengar till Världens Barn. I år valde klubben att sponsra med pengar till denna organisation som gör så mycket gott.

Nya medlemmar
Nya medlemmar, både stora och små, innebär spännande möten med nya vänner att lära känna och träna med. Nedan en bild från Mariefreds rekordstora nybörjargrupp.

 

Två nya instruktörer
I Trosa har Hardy och Andrejs fått hjälp att hålla träning. Kent Dandemar gör ett kanonjobb. 
I Mariefred välkomnar vi Maria Kopsch som hjälptränare. Marias goda humör och stora kunskap gör henne omtyckt av alla.


Höstläger

Förutom den ordinarie karateträningen fokuserade vapenträningen denna gång på den klassiska bo-staven samt den betydligt kortare olisin (ursprungligen från Filippinerna). 
Teorin tog upp kost och träning. Sedan några år tillbaka hålls lägren i vackra Mariefred och denna gång var inget undantag. Många som har lite längre resväg passar på att övernatta på något av de pittoreska små hotell och vandrarhem som trakten bjuder.

 

Graderingar
Ett års träning har självklart inneburit nya grader för de flesta. Bland dessa har vi flera nya brunbälten som genomgått en arbetsam process med höga krav på utförande och kunskap i historia samt BIA. Av de sex som gått upp till brunt i år var Robin Oké lite speciell eftersom han är klubbens första brunbältes junior. Vi är lite extra stolta över honom.

Tack till
SÅ många som hjälper oss på så många olika vis, år efter år. Först och främst är det Lelle som drar ett stort lass och att räkna upp vad han gör blir en allt för lång lista. Tack käraste Lelle för att du finns. 
Sigge, Agneta och Maria är klippor som utan knot lämnar träningen en stund innan för att alla andra för att förberedda lunch och frukost på våra läger. Som stannar kvar när alla andra går iväg till träningen för att städa efter oss. Tack söta ni! 
Maria som kommer klockan sju varje träningen och håller träning, tar närvaro och ser till att allt finns både på den vanliga rullande träningen samt inköp och annat inför alla våra läger! 
Andrejs & Kent som pedagogiskt tar hand om vår nybörjargrupp i Trosa. 
Patrick och Robin som hjälpte oss att dela ut broschyrer i Trosa.

Till sist
Avslutar vi med ett par bilder från julavslutningarna i Trosa respektive Mariefred