Vårlägret 2014
Temat för vårlägret i år var kyusho, som enkelt översatt betyder ”tryckpunkter”, och kroppen är full av dessa. Men vi hann fortfarande med all kihon, kata och kumite som hör ett läger till.
I år investerade vi i egna mattor som Lena Borg Oké hjälpte oss med att forsla hem. Vi ”invigde” dessa på lägret med ne waza (markkamp) för brunt.

 

4 kyu träff
Vartannat år har vi haft en 4 kyu träff som avser att informera och hjälpa alla att kunna ta det stora steget till brunt. Att nå brunt bälte tar ofta lång tid och kräver mycket extra arbete.

 Sommarläger på underbara Visingsö

 

Sommarträningen 

Varje torsdag under sommaren har vi träning på gräsmattan utanför Gripsholm i Mariefred. Vi tränar ofta på lite mer avancerade saker, men det kanske mest efterlängtade inslaget är fikat med diverse godsaker efteråt.

 

Arnis miniläger
Vi anordnade ett litet miniläger på en dag för dem som visat extra intresse för arnis. Hardy och Karin tränar arnis (filippinsk kampkonst) vid sidan av karate och längtar alltid efter att dela intresset med andra.

 

Föreläsning om Funakoshi i Vagnhärads bibliotek
Teorin under året har varit studier av den filosofi som är tätt knuten till karateträningen. Denna föreläsning var mer allmän och riktade sig till kommunens invånare i samband med årets Kulturfnatt för att sprida lite information.

 

Instruktörskurs
Vi har en tvådagars kurs för alla 4:e och över som vill prova att hålla träning. Man lär sig hur man planerar ett pass, hur man instruerar, men även lite sjukvård.

 

Höstläger 2014 
Vi hade två gästinstruktörer från Eskilstuna goju ryu klubb (Jundokan) som kom och visade hur de tränar. Mest spännande tror jag alla tyckte att deras redskapsutrustning var. Att använda redskap för att träna musklerna är en gammal tradition på Okinawa som kallas hojo undo.

 

Hardy fyllde 50
Och blev så fantastiskt uppvaktad av alla! Stort tack

 

Teori
Teorin i år har varit fokuserad på Funakoshi för alla grupper. Avancerade gruppen inledde varje månad med en timmes djupdykning i ämnet, därefter varierande antal timmar att praktisera kunskaperna, allt efter eget intresse.


Mio och Lena i skolan
Att komma ut i skolorna är ett fantastiskt sätt för oss att få visa upp vår verksamhet för ungdomarna och förhoppningsvis få några nya medlemmar. Tidigare har Mio och Andrejs i Trosa och Lelle i Mariefred tagit på sig uppgiften. Denna gång fick Mio sällskap av Lena och lyckades förmedla hur rolig karate är så att det veckan efter kom ner några ungdomar för att prova på vår ordinarie träning.

 


Graderingar
Alla graderingar är alltid viktiga men i år har vi haft två graderingar som varit lite utöver det vanliga. På sommarlägret fick vi tre nya brunbälten: Grethe, Hasse och Andrejs som alla tre jobbat hårt, intensivt och länge för sitt bälte. På oktobergraderingen gick ett ovanligt stort gäng upp till grönt: Else, William, Pirjo, Billy, Johan, Jonathan, Phillip, Fredrik och Ante, ett gäng som hållit ihop sen de började träna och som har varit (och är) oerhört dedikerade!  

 

Stort tack till alla som hjälper till varje år

Först och främst Lelle i Mariefred och Andrejs i Trosa, som inte bara tar varannan dag för nybörjargruppen och mellangruppen, utan också alltid hjälper till med allt möjligt stort och smått. NI ÄR BÄST! Familjen Oké finns har också hjälpt oss med både att köra stor mattor, ordna med musikanläggning till sommarlägret och mycket annat. Stort tack till er! Sigge drar alltid ett stort lass på alla läger, liksom Mio, Agneta, Susanne, Håkan och många fler. Årets yngsta medlem
Vår kära evige ”Students of Goju Ryu” Lars Jonsson fick en liten söt dotter som redan är inskriven i klubben!

 Extern kurs
Med hjälp av Charlotte och Röda Korset så anordnades en hjärt- och lungräddning samt första hjälpen utbildning för båda skolorna. För många var det den första kursen någonsin och vi tränade på hjärtstartare och förband på små och stora sår. Intressant, spännande, nyttigt och väldigt roligt (så länge man slipper använda kunskaperna såklart).

 

Världens barn
Vi har som tradition att varje år på olika sätt medverka till insamlingen av pengar via organisationen Världens Barn. I år var vi ute och skramlade med bössorna i Mariefred. Charlotte, Karin, Hardy, Thomas, Tilda samt Wilmer gick på pass, men också stort tack till alla medlemmar som gick förbi och lade ett bidrag i bössorna.

 

Mälardagen 
Varje år ges föreningarna i Strängnäs en möjlighet att visa upp sig. Ett evenemang som växer för varje år. Med mässtält och träningsmattor genomförde vi demonstrationer och visade upp våra vapen. De som vågade prova fick ta på sig handskar och hjälm och under viss översyn pröva dessa.

 

Möte Shingo Ohgami 
En av de tidigaste japanska pionjärerna i Sverige som framgångsrikt etablerat stilen Wado Ryu i Sverige och skrivit och översatt ett flertal böcker under årens lopp. Generöst öppnade han sitt hem som närmast liknade ett museum. Vi diskuterade karate under många timmar och som avslutning donerade han sin senaste bok signerad till biblioteket. En översättning och tolkning av Musashis Fem Ringars Bok. Två års intensiv forskning låg bakom verket och kompletterar den ursprungliga texten med exempel kopplade till karaten.

 

Sist men inte minst - All den "vanliga" träningen". Vecka ut och vecka in under hela året!