Students of Goju Ryu

Anledningarna till att man börjar träna är väldigt olika.
Att kunna försvara sig, bli stark och smidig och utmana sig
mentalt kan vara drivkrafter. Men för de allra flesta 
handlar det om att göra något roligt i en trygg miljö
och umgås med härliga människor.

Nedan några berättelser om varför just de tränar

Därför tränar vi

Tomas och Ellie var först ut i familjen med att träna karate hos Students of Goju Ryu. Yngsta sonen Aston ville väldigt gärna börja med karate också, men var först lite för ung. Så efter något år i en barn-judo-grupp så var det dax för karate. Då nästan hela familjen började åka på samma träningar insåg mamma Johanna att det ju var lika bra att följa med och träna. Och plötsligt tränade hela familjen. ”Vi blev så bra omhändertagna som nybörjare” säger Tomas.

”Det är inte skämmigt att träna med föräldrarana” säger Ellie och tillägger att ”tvärtom det känns tryggt. Men hade det varit en barngrupp och bara mina föräldrar, då hade det nog varit pinsamt”

Därför tränar vi

Mamma Sandra, passerade Students of Goju Ryu på föreningarnas dag med familjen. Dottern Ellinor fastnade för chansen att prova på klassiska Japanska vapen och ville sedan väldigt gärna börja träna karate. Pappa Peter, med viss karateerfarenhet från sin ungdom, följde med. Först som en pappa som tittade på, men då de andra på träningen frågade ”Varför tränar inte du med också” så började han redan efter 2-3 gånger. Och så snart sonen Anton var tillräckligt gammal anslöt han också till karateträningarna..
Peter uppskattar den allsidiga träningen, och att den ger så fin självkänsla för barnen, de blir bättre rustade menar han. Ellinor gillar att barn och vuxna blandas, ”det var mer lek då jag tränade judo i en ren barngrupp” säger hon. ”Nu är det karate på riktigt”

Därför tränar vi

Majas lillebror Nils ville träna karate, och Maja hade inget särskilt att göra så hon följde helt enkelt med! Då de flyttade till Trosa letade de direkt efter en ny klubb för Maja och Nils att träna i. Föräldrarna Peter och Maria tog kontakt och kände ett varmt välkomnande från första mailet. ”Det kan ju vara bra träning” vet Peter att han tänkte, så de följde med. Den trivsamma atmosfären i klubben från första träningen fick snabbt alla i familjen att börja träna.

För Maja och Nils skedde träningen med Students of Goju Ryu inte längre i en barngrupp, utan i en grupp med vuxna. ”Det är mycket bättre med en mixad grupp” säger Maja ”Det är inte lek då utan mer av kul träning. Det var kanske lite läskigt att träna med andra vuxna först, innan man lärt känna dom lite, men sen är det bara roligt lägger hon till. Mamma Maria tycker att det är jätteroligt med ett gemensamt intresse för familjen.

Därför tränar jag

Esmeralda letade efter en ny träningsform efter att ha dansat professionellt sedan 12 års ålder och tävlat i både EM och VM. Hon blev trött på att alla runt medtränande faktiskt var hennes konkurrenter. Efter en tid med mer av yoga istället vaknade en nyfikenhet för kampsort. ”Det var nästan som magi” säger Esmeralda, ”Jag bestämde mig för att leta efter en karateklubb i Mariefred, och dagen efter jag hittade Students of Goju Ryus, började terminen, så jag gick dit” fortsätter hon.”Jag var jättenervös för jag kom helt ensam, men kände direkt den välkomnande atmosfären”. 

Esmeralda pratar varmt om människorna som tränar, hur omtänksamma alla är, hur prestigelöst man tränar tillsammans och stöttar varandra. ”Jag fick direkt ett nytt sammanhang, och nu är mina medtränande inte längre mina konkurrenter, nästan lite mer familj” lägger hon till.

Därför tränar vi

Pappa Ola tänkte i flera år när barnen var yngre att det vore bra om hans två döttrar Loiuse och Linda lärde sig självförsvar och blev bra på att skydda sig själva om det någon dag skulle behövas. Mamma Susan som tränat kampsport som ung hittade Students of Goju Ryu på nätet och såg att man kunde träna som familj.

Louise tyckte det var kul från start, och det blev bara ännu roligare ju längre hon tränade. Det kändes bra att ha föräldrar med på träning, men det var aldrig läskigt att träna med andra vuxna. ”Men jag blev arg om de inte tränade på riktigt med mig bara för att vara barn”, minns Louise. Mamma Susanne och systern Linda slutade efter många år, men Ola och Louise tränar vidare och är nu nära sina svarta bälten. ”Det är jätteroligt med vårt gemensamma intresse” säger Louise. ” Eftersom Louise sen länge flyttat hemmifrån träffas vi när vi åker till och från träningar och då vi tränar. Det är inte så vanligt med sporter där man kan träna på lika villkor med sina barn eller ens som män och kvinnor” säger Ola, och tillägger ”Men det är perfekt här i karaten”

Därför tränar vi

Stefans dotter Amanda är kanske den yngsta deltagaren i  historien i Students of Goju Ryu, nästan född in i klubben. Sambon Nina var egentligen den som började träna med Stefans äldsta dotter. När Nina väl börjat fick Stefan snabbt beskedet hemma: ”Klart du ska med och träna, det är jätteroligt” och så blev det!

Amanda föddes och för att träningen skulle fungera för familjen fick hon ofta följa med, tex på läger. Så från ca 1 år kröp Amanda omkring i en värld av karatetränande, och det dröjde inte länge förrän hon också började följa med i träningar.  Stefan vill också lyfta fram att man blir sedd och välkomnad i träningen. Våra tränare pratar och bryr sig verkligen om alla, det är ingen som tränar som bara finns där och inte  uppmärksammas. Det är otroligt fint” avslutar Stefan med ett varmt leende.

Därför tränar jag

Lindas dotter Tilde bönade och bad om att få träna karate i 1½ år. Då Tilde sen blev 7 år, kontaktade de Students of Goju Ryu. ”Det är lite tidigt men det kan fungera om du tränar med din dotter” meddelade Sensei Hardy, så de började. Tilde älskade karaten, men mamma Linda tyckte först det var riktigt tråkigt, hon hade ju inte alls tänkt träna! Men det var ju ännu tråkigare att och kändes lite pinsamt att sitta och titta på, så hon började delta i träningarna..

Snart började den äldre dottern Mika också träna, och efter en termin, och den första graderingen hände något hos mamma Linda. Träningen gick från ett tråkigt måste till något lockande och utmanande kul. ” Och efter första sommarlägret var jag helt förälskad i karaten” säger Linda. Döttrarna har sedan tränat till och från, men Linda har fortsatt. ”Numera missar jag inte en träning”. Hon säger också; ”Det var sådan tur att mina barn älskade karaten, för jag själv hade nog inte fortsatt efter ett par prova-på-gånger. Och då hade jag ju missat allt det här roliga”

Därför tränar jag

Johan kände att han behövde träna, det var för mycket stillsittande tid framför datorn med jobb och intresset för gaming. Han hade gått på gym tidigare som student, då var det kul för man gymmade med kompisar. Men nu som vuxen kände han att man inte fick några vänner eller sammanhang på gymmet.
”Jag följde serien Kobra Kai” säger Johan lite generat ”Så jag kom på att jag ville lära mig kampsport”. Han hittade Students of Goju Ryus sidor. Han provade några gånger mitt under höstterminen, och kände att de som tränat redan utvecklats så mycket, så han väntade tålmodigt till nästa vårterminsstart. ”Det hände så mycket på kort tid” säger Johan.

”Jag blev snabbt mycket smidigare, och blev hungrig på att röra på mig. Dessutom är det så familjärt och fullt med vänner nu” och tillägger ”Hittar man något sådant här i vuxen ålder ska man hålla fast vid det!”.

Något för dig?

Hitta din skola